duminică, 5 iulie 2015

DE-A PUIA GAIA



Două știri vin să mă pună în gardă. Se pare că cineva și-a pus drept scop sărăcirea moldovenilor și scoaterea lor în stradă. Adică scenariul cel prost. 

Prima știre ne spune că rușii de la Gazprom au propus majorarea tarifului pentru gazele naturale livrate Moldovei. Oficialii companiei au aprobat semnarea unui contract nou cu întreprinderea Moldovagaz privind livrarea, în anul 2016, a unui volum de 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale la prețul mediu de 320 de dolari pentru o mie de metri cubi. În comparație cu anul 2015, acest lucru înseamnă o creștere a prețului  cu 10-20%. Potrivit documentului, ar ieși că, la anul care vine, Moldova va plăti pentru gazul rusesc, cel mai mare preț dintre statele foste sovietice, cu excepția Ucrainei dar Kievul se află în stare de război cu Federația Rusă – Chișinăul parcă nu! 

A doua noutate se referă la Compania Gas Natural Fenosa care a anunțat într-un comunicat că, din cauza datoriilor acumulate, compania riscă să nu mai poată asigura cetățenii cu energie electrică. Reprezentanții de la Fenosa au declarat că tariful la energia electrică trebuie să fie majorat urgent.
La scurt timp, Comisia pentru securitate națională, apărare și ordine publică a organizat o ședință la care au chemat pe cei de la Agenția pentru Reglementare în Energetică, Ministerul Economiei, Serviciul de Informații și Securitate şi distribuitorul de energie. Împreună s-a examinat riscul sistării livrărilor de curent electric către cetățeni. Președintele filialei moldovene a Union Fenosa, doamna Silvia Radu, a spus că majorarea de prețuri este un rezultat al deprecierii leului moldovenesc. Și le-a spus parlamentarilor că dacă energia electrică nu se va scumpi, compania nu va putea plăti datoriile față de Centrala electrică de la Cuciurgan, de la care cumpără curentul și care, la rândul său, amenință cu sistarea livrărilor. Compania invocă datorii de 140 de milioane de lei, care s-ar fi acumulat din cauza deprecierii leului față de dolar.

Nu neg că spaniolii ar avea datorii către Centrala de la Cuciurgani dar nu pot uita că cei de la Curtea de Conturi au declarat de mai multe ori că în actualul tarif la energie electrică sunt incluse mai multe cheltuieli nejustificate. Și dacă privim la rețelele electrice ale companiei spaniole observăm că ele se află într-o stare tehnică nesatisfăcătoare fapt care generează pierderi pe care consumatorul casnic le acoperă plătind factura.
Prezent la ședința Comisiei pentru securitate națională, reprezentantul SIS, a spus că, în condițiile în care profitul companiei spaniole este mult mai mare decât investițiile făcute, investiții plătite tot de către consumatorul final, revizuirea tarifului la energia electrică este nejustificată.  

Invitat la ședința Parlamentului, joi, 3 iulie, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a răspuns evaziv la întrebările deputaților privind posibilele majorări ale tarifului. „Noi privim cu scepticism această solicitare. Nu este argumentată. Analizăm rapoartele și urmează să determinăm cu cât este justificată majorarea tarifelor la energia electrică.  Apariția concurenței în domeniul distribuției de electricitate ar putea face ca tariful să se micșoreze”, a precizat directorul ANRE.

Am impresia că o majorare a tarifului la energie electrică va avea loc. Dar dacă ea se va produce, cei mai afectați vor fi cetățenii simpli. De ce? Pentru că această majorare va produce o reacție în lanț: se va mări tariful la energie electrică și în mod automat vor crește prețurile la toate produsele. Nici întreprinderilor de stat nu le va fi mai ușor. Dovadă stă scrisoarea Ministerul Finanțelor adresată instituțiilor de stat în care sunt anunțate că majoritatea cheltuielilor incluse în bugetul de stat sunt suspendate. Ce înseamnă asta? Că în bugetul statului nu sunt bani. Și că Moldova are neapărată nevoie de ei. Adică de un contract cu Fondul Monetar. Și de cineva care să-l semneze. Adică de Guvern.

Mărirea prețului la energie electrică și gaze naturale afectează securitatea energetică a Republicii Moldova. Nu de azi ori de ieri. Cu siguranță această majorare de prețuri se face la indicația Moscovei. Centrala electrică de la Cuciurgani, de la care companiile moldovenești cumpără energie, aparține companiei ruse „Inter RAO ES", iar concernul rus „Gazprom” deține 50% din compania „Moldovagaz”. Alte resurse de aprovizionare cu energie electrică și gaze, în acest moment, Moldova nu are.

Cu siguranță sărăcirea Moldovei este planul pe care strategii de la Kremlin îl pun în aplicare pentru a-i scoate pe cetățenii ei în stradă.  Declanșarea unor proteste în masă, care să provoace declanșarea alegerilor anticipate este planul final pe care mizează Moscova - alegerile anticipate i-ar conveni doar lui Putin și protejaților săi din Moldova, Partidul Socialiștilor.
Soluția de evitare a unui asemenea scenariu este la vedere, finalizarea cât mai rapidă a negocierilor pentru formarea unei coaliții între partidele pro-europene, numirea unui premier cu autoritate care să poată relua negocierile cu Fondul Monetar Internațional, lichidarea problemelor din sectorul bancar și stoparea creșterilor tarifare la energie electrică și gaz natural. Altfel ne ia gaia pe toți.

GÁIE, găi, s. f. Nume dat mai multor păsări răpitoare de zi, asemănătoare cu uliul, cu ciocul coroiat, cu gheare puternice și cu coada bifurcată (Milvus). Expr. Se ține gaie după (sau de) cineva, se zice despre o persoană de care nu poți scăpa. M-a (sau te-a etc.) luat gaia = am (sau ai etc.) pățit-o. De-a puia-gaia v. puia.Et. nec.

Foto -  Pirkka Tapiola, reprezentat UE in Republica  Moldova, Președintele Nicolae Timofti, premierul demisionar Chiril Gaburici (demisia premierului Gaburici a amânat semnarea acordului RM cu FMI cu aproximativ nouă luni)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu